Behandelingen
Periodieke controle
Home » Periodieke controle
Periodieke controle
Waarom is een periodieke controle zo belangrijk?
Tijdens een periodieke controle worden niet alleen de tanden en kiezen gecontroleerd. De tandarts kijkt ook naar het tandvlees, de ontwikkeling en de stand van tanden en kiezen en of ze nog goed vast staan in het bot. Problemen kunnen zo al vroeg worden ontdekt en voorkomen. Omdat we in een schone mond nou eenmaal veel beter kunnen zien wat er aan de hand is combineren wij de controle bij voorkeur met een gebitsreiniging bij een van onze preventie assistentes.
Wat er tussen- en binnenin de kiezen gebeurt kunnen we met het blote oog niet zien. Daarom maken we gebruik van röntgenfoto’s. Op röntgenfoto’s kunnen gaatjes worden ontdekt als ze nog klein zijn. Ook kunnen we meteen de gezondheid van het kaakbot, de stand en de staat van uw tandwortels beoordelen.
Ook wanneer u een kunstgebit heeft is een periodieke controle belangrijk . Door de conditie van uw mond optimaal te houden zorgen we ervoor dat uw kunstgebit comfortabel zit en ernstige problemen worden voorkomen.
“Voorkomen is beter dan genezen”
Ieder half jaar een kort bezoekje aan de tandartspraktijk zorgt ervoor dat uw mond gezond blijft. Zo voorkomt u problemen met uw gebit en blijft een bezoek aan onze praktijk een ontspannen aangelegenheid.

“
J. Roelofsen
Ik had enorme pijnklachten die dezelfde dag verholpen zijn. Ik was best zenuwachtig, Marc en assistentes stellen je gerust, nemen de tijd voor je en alles wordt goed uitgelegd. Verder had ik het gevoel dat je niet nummer zoveel bent, het is gewoon een hele persoonlijke benadering.
“
Josefien Nahuis
Fijne assistenten en lieve tandartsen. Ze zeggen goed wat ze doen, dat is heel helpend. Ik ben erg tevreden. En allen goed met kinderen, ook erg fijn!!
“
Norbert Goossens
Onze eerste afspraak bij de nieuwe tandarts hebben we zeer prettig ervaren. Goed ontvangen. En vakkundig personeel. Echt een aanrader.
“
Jos van Doormaal
Een hele kundige en met name goede tandarts. Heeft mij van alle pijn afgeholpen na een behoorlijke gecompliceerd probleem. Bovendien erg goede communicatie en hele flexibele en korte tijden om een afspraak in te plannen. Ik kan deze tandarts iedereen aanraden en kom graag weer terug. Aanrader!
“
Freddy Berntssen
Mooie locatie, mooi pand en mooie wachtkamer met heel vriendelijke assistentes. Nog belangrijker, een tandarts de heer Vijgen, helaas ben ik zijn voornaam vergeten, die een stoel pakte en heel rustig de tijd nam om mijn situatie te bespreken. Hij dacht met mij mee en opperde een andere aanpak die voor de verzekeraar waarschijnlijk ook goedkoper uitpakt. Vriendelijke man en assistente. Hulde voor dit team.
“
S Duim
Hartelijke ontvangst, geen lange wachttijden. Kies getrokken en wond zo goed gehecht dat er naderhand geen enkele druppel bloed meer in de mond gekomen is. Plaatselijke verdoving was snel weer uitge werkt.Hulde. S.Duim
bekijk ook onze specialisaties
Hart- en vaatziekten en mondgezondheid
“
“Je kunt niet zeggen dat een ongezonde mond levensbedreigend is, maar in combinatie met andere factoren – hoog cholesterol, roken, obesitas en slechte voedingsgewoonten – is het wel degelijk een risico.”
Dit zegt Bruno Loos, hoogleraar parodontologie Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA 2018). In de media wordt de laatste tijd veel gezegd en geschreven over de risico’s op hart- en vaat- ziekten bij slechte mondgezondheid.
Naast dat hart- en vaatziekten veroorzaakt kunnen worden door slechte voeding, stress, erfelijke belasting, overgewicht en gebrek aan beweging, zien we dat het in Nederland ook nog altijd mede veroorzaakt wordt door een slechte mondgezondheid.

Een aantal feiten op een rijtje:
- Uit onderzoek is gebleken dat bacteriën die tandplak veroorzaken ook in de bloedstroom terecht kunnen komen.
De bacteriën kunnen dan bijdragen aan verkalking van de slagaderen bij hartpatiënten.
- Bij ontstoken tandvlees neemt de kans op hart- en vaataandoeningen met 20% toe.
- Bij mensen onder de 65 jaar die chronisch last hebben van tandsteen en tandvleesontstekingen is de kans op hart- en vaatziekten zelfs 44%.
- Vastgesteld is dat een slechte mondverzorging de kans op een hartaanval met 30 tot 40% verhoogt.
- Bij tandvleesontstekingen zouden zelfs gevaarlijke bacteriën in de bloedbaan terecht kunnen komen. Dit kan leiden tot bloedstolsels die een herseninfarct of beroerte tot gevolg kunnen hebben.
- Ontstoken tandvlees kun je zien als een open wond, alleen is dit niet zichtbaar. Net als een open wond op je been of arm, moet deze wond behandeld worden.
- Door tandplak kan er een ontsteking ontstaan aan de rand
van het tandvlees. We spreken dan van gingivitis.
- Wanneer de ontsteking zich verder uitbreidt naar het kaakbot spreken we van parodontitis. Bij parodontitis laat het tandvlees los van de tanden en kiezen, hierdoor kunnen tanden en kiezen los komen te staan en zelfs eruit vallen.
We draaien het om!
Een gezonde mond verkleint het risico op hart- en vaatziekten. Onderzoek heeft aangetoond dat personen met een gezond gebit minder last hebben van hartaandoeningen. Onderzoek laat zien dat de behandeling van parodontitis en gingivitis resulteert in een verbetering van de conditie van het vaatstelsel.
Wij nemen nog nieuwe patiënten aan!
Maak een afspraak
Plan uw bezoek bij DoeDental: gemakkelijk, snel en op uw voorwaarden! Wij helpen u graag.
Bij spoed
(na 17.00 uur en in het weekend)